Tájékoztató

2005-ben tizedik alkalommal kerül megrendezésre Budavári Nyár néven az a rendezvénysorozat, amely a Hadtörténeti Intézet és a Honvéd Együttes együttműködésével jött létre a célból, hogy a nyári időszakban is színvonalas programok álljanak a közönség rendelkezésére.

Idén a Honvéd Együttes megbízásából a Vitézi Ének Alapítvány vállalta a szervezés lebonyolítását. A 2005-ös Budavári Nyár hagyományos műsorszerkezete mégsem változik meg, hiszen az új szervezők is fontosnak tartjuk megőrizni a rendezvénysorozat tízéves történetének folytonosságát. Idén azonban nagyobb hangsúlyt kap a katonai hagyományok felevenítése. A sokszínű kulturális programok mellett így katonazenekarok és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség tagszervezeteinek lovas és gyalogos katonai bemutatói is élénkíteni fogják a nyári Budavárát.

A Budavári Nyár kulturális eseményei idén összesen négy alkalommal, négy hétvégén kerülnek megrendezésre. Péntek esténként a Honvéd Táncszínház („Ki népei vagytok”, „Kőműves Kelemen”) és a Budapest Táncegyüttes („Kalotaszeg”) előadásai várják az érdeklődőket. Szombat délutánonként a Vár északi részét bejáró felvonulás mellett a Kapisztrán téren történeti korokhoz kapcsolódó bemutatók (a török hódoltság, a kuruckor, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, K.u.K. huszárok és gyalogosok parádéi), virágkiállítás- és vásár, egész napos sokadalmi rendezvények (népművészeti vásár, mesterségbemutató, kisebb népzenei és gasztronómiai bemutatók) látogathatóak. Vasárnaponként a sokadalmi programkínálat mellett interaktív gyermekfoglalkozások, a Honvéd Együttes és a Budapest Táncegyüttes gyermekdarabjainak bemutatói szerepelnek műsoron.