2006 július 15. - 2006 augusztus 6.
 
  
 
Budavári Nyár 2006
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Budavári Nyár
2006. július 15 - augusztus 6.

2006-ban tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre Budavári Nyár néven az a rendezvénysorozat, amely a Honvéd Együttes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Vitézi Ének Alapítvány együttműködésével jött létre abból a célból, hogy a nyári időszakban is színvonalas programok álljanak a budapesti és a fővárosba látogató közönség rendelkezésére.

A 2006-os Budavári Nyár hagyományos műsorszerkezete nem változik, hiszen szervezőként fontosnak tartjuk megőrizni a rendezvénysorozat több mint tíz éves történetének folytonosságát. Idén azonban ismét nagyobb hangsúlyt kapnak a katonai hagyományok: a Nándorfehérvári Diadal 550. évfordulója alkalmából, július 22-én, szombaton, egész napos különleges rendezvények várják az érdeklődőket. A sokszínű kulturális programok mellett a Baranta Egyesületek tagszervezeteinek történeti harci bemutatói is élénkíteni fogják a nyári Budavárát.

A Budavári Nyár kulturális eseményei idén négy hétvégén kerülnek megrendezésre. Péntek esténként zenei programokkal (operett, népzene és jazz, továbbá reneszánsz est) és éjszakai irodalmi kamaraesttel várjuk az érdeklődőket (együttműködve a Fiatal Írók Szövetségével), az előbbivel a Hadtörténeti Intézet udvarán, az utóbbival a Magdolna torony szentélyében. Szombat esténként táncgálák és koncertek kerülnek bemutatásra. A gálákon a Honvéd Táncszínház („Bartók útjain”) és a Budapest Táncegyüttes („Csárdás! - A Kelet tangója”) előadásai várják az érdeklődőket. A komolyzenei esteken pedig egy nagyszabású operagálára kerül sor, amelyen azok az operaházi magánénekesek lépnek fel, akik egykor a Honvéd Férfikarban kezdték pályájukat. A programsorozat kuriózumaként a Nándorfehérvári Diadal emlékestjén bemutatjuk Sugár Rezső Hunyadi - Hősi Ének című oratóriumát a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar közreműködésével. Szombat délutánonként a Kapisztrán téren történeti korokhoz kapcsolódó bemutatók, makettkiállítás, egész napos sokadalmi rendezvények (népművészeti vásár, mesterségbemutató, kisebb népzenei- néptánc és gasztronómiai bemutatók és táncházak) látogathatóak. Bár a közmondás szerint csak "egyszer volt Budán kutyavásár", idén rácáfolunk erre: július 15-én, szombaton, egész napos kutyavásárt és különféle bemutatókat kínálunk a Kapisztán téren. Vasárnaponként a sokadalmi programkínálat mellett interaktív gyermekfoglalkozások, harci játékok, illetve a Honvéd Együttes és a Budapest Táncegyüttes gyermekdarabjainak bemutatói és gyermektáncházai szerepelnek műsoron.

A professzionális színházi előadások és koncertek mellett számos ingyenesen látogatható programot is kínálunk.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::