Az alábbiakban betekintést kaphat néhány olyan tevékenységünkbe, amelyekkel a kultúra népszerűsítésén fáradozunk. Azokról a tevékenységekről, amelyekhez külön lapot készítettünk, a bejegyzésben szereplő linkre kattintva részletes információ olvasható, médiaanyagok tekinthetőek meg.

 

studio

A Honvéd Együttes Archívumának működtetése

Az Alapítvány mintegy 10 éve kezeli a Honvéd Együttes Archívumát. Fő tevékenysége az Archívumban található hang-, kép- és videoanyag digitalizálása, valamint az archív néptánc felvételek és képi dokumentáció bővítése. Az Archívum 2017-es állománya több mint ezer dvd-nyi mozgófilmes táncanyag, csaknem 50 cd-t kitevő fénykép, 130 zenei cd, 813 vhs kazetta, 281 svhs kazetta, 19 dvcam, 268 minidv, 66 dat kazetta; szöveggyűjteménye 282 tételt számlál. 2017 májusától új rendszer áll munkába, amelynek segítségével átfogó digitális adatbázis készítése válik lehetővé. 

 

Honved_tortenet.jpg

A Honvéd Táncszínház története

Az Alapítvány megalakulása óta segíti a Honvéd Együttes tevékenységét, többek között az együttes művészeti tevékenységének népszerűsítésével. Ennek keretében született meg az NKA támogatásával az a digitális kiadvány, amely képekkel és filmekkel illusztrálva mutatja be a Honvéd Táncszínház történetét (a kiadvány a fenti linkre kattintva olvasható). Az anyag bővítése folyamatban van: hamarosan nyilvánosan is hozzáférhető lesz a Honvéd Táncszínház valamennyi táncosának listája, képekkel, filmrészletekkel. 

 

ms

Millenniumi Sokadalom 2000 - 2001

Az Alapítvány főszervezésében valósult meg a Millenniumi Kormánybiztos Hivatal támogatásával létrejött programsorozat országszerte és a határainkon túl több mint húsz helyszínen. A cím linkjére kattintva a teljes programot bemutató dokumentumfilm, a helyi rendezvények programjainak dokumentációja (filmrészletek, fotók, szórólapok) tekinthető meg.  

 

 Borsodi Népművészeti Archívum fotó

Borsodi Népművészeti Archívum

2018 augusztusában megnyílt a Borsodi Népművészeti Archívum Kisgyőrben. Az alapítvány számos írásos dokumentummal, technikai eszközökkel, az installáció berendezésével támogatta a muzeális értékeket jórészt digitalizált formában bemutató kiállítás létrejöttét.

Jobbagytelke.jpg

Jobbágytelke

Az Alapítvány évek óta támogatja Jobbágytelke település kulturális életét a Jobbágytelki Kulturális Egyesülettel együttműködve. Ennek keretében működteti a Falumúzeum honlapját is. A Jobbágytelki Falumúzeum mellett a Balla Antal Jobbágytelki Tájház létrejöttében is segédkezett, ahol a tárgyi emlékek mellett a környék hagyományait tartalmazó egyedülálló digitális archívum is látogatható. Legutóbbi tevékenységként, a Bartók centenárium jegyében emléktáblát avattunk a Jobbágytelki Búcsú keretében. Az Alapítvány Jobbágytelke hagyományos kultúrájának megőrzéséért végzett tevékenységéről bővebb a cím linkjére kattintva olvasható.

 

ihaj

Kulturális rendezvények szervezése országszerte

Az Alapítvány a Magyar Nemzeti Bankkal kötött együttműködési megállapodásnak megfelelően országszerte kulturális programokat szervez neves táncművészek közreműködésével, különös tekintettel az ország hátrányos helyzetű kistérségeire. A három éves program célja a szociális hátránnyal élők művészi élményhez juttatása, a táncművészet népszerűsítése, hagyományteremtő célú rendezvények, művészetpedagógiai programok létrehozása. 2016 júliusáig 32 táncos esemény, illetve táncelőadás került megrendezésre 18 helyszínen, 21 hivatásos és 160 amatőr táncegyüttes részvételével.

 

Jobbágytelki Hagyományőrző Táncegyüttes

Jobbágytelki Hagyományőrző Táncegyüttes támogatása

Alapítványunk évek óta támogatja a Jobbágytelki Hagyományőrző Táncegyüttes tevékenységét, többek között rendszeres fellépéseket szervezve az együttes számára Budapesten. A Táncegyüttes 1945-ben alakult, kezdetben színjátszó csoportként. E kezdeményből nőtte ki magát a tánccsoport, majd a táncegyüttes. Vezetője haláláig Balla Antal volt. Az együttes jelenlegi vezetője ifj. Orbán Kálmán. Ízelítőül egy rövid bemutató film az együttes legutóbbi magyarországi fellépéséről itt.

 

gyimesbukk

Gyimesbükki Mesemondó Verseny támogatása

Az Alapítvány tevékenyen részt vett a 6-14 éves korosztály számára szervezett Gyimesbükki Mesemondó Verseny létrehozásában. A verseny 2015 óta, eddig összesen három alkalommal került megrendezésre. Az idei versenyre 2017 május 20-án került sor. 

 

thumb_betyarok.jpg

P. Vas János: „Hej, betyárok!” - Betyárok a népi kultúrában

P. Vas János könyve mind a népművészettel foglalkozók, mind a szélesebb közönség számára értékes, élvezetes olvasmány. Alapossága, sokrétűsége sok éves kutatói, elemzői munka eredménye. A témában korábban megjelent munkáktól eltérően nemcsak a XIX. századi betyárok történetét dolgozza fel, hanem a betyárvilághoz kapcsolódó képzetek, eszmék kialakulását, ezek létrejöttének motivációját is kutatja a népművészetben. A betyárokról a mai napig jellegzetes idealizáló kép él a képzeletünkben. A betyár eszerint nemes lelkű igazságosztó, a szegényeket mindenkor védelmező hős, akinek bukását mindenkor árulás okozza. Mennyire helytálló ez a kép? Mi az eredete? A betyár milyen alakját érhetjük tetten a népművészetben? A könyv e kérdésekre ad részletes válaszokat, tovább gazdagítva és árnyalva a történeti tudásunkat a betyárvilágról. A könyv emellett – egyedülálló módon – egy több száz nevet tartalmazó „Betyárlajstromot” is közöl. A könyv személyesen megvásárolható az alapítvány székhelyén (1087 Bp. Kerepesi út 29/b. A épület földszint 6.), munkanapokon 9-13 óra között.

Megrendelés

 

 Budavari_Nyar.jpg

Budavári Nyár 2005 és Budavári Nyár 2006

Mindkét nagyrendezvény a Budavári Kapisztrán téren került megrendezésre, a Hadtörténeti Múzeummal együttműködve. A programon népművészeti vásár, népművészeti és hagyományőrző programok várták az érdeklődőket, két színpadon, délelőttől késő estig. A programokról számos képpel illusztrált részletes tájékoztatás olvasható a rendezvények alkalmával létrehozott internetes oldalakra kattintva.

 

Budapest_tortenet.jpg

A Budapest Táncegyüttes története

A Budapest Táncegyüttes története az ezredforduló után szorosan összefonódott a Honvéd Táncszínház történetével, egészen az összeolvadásig. A táncegyüttes fordulatokban gazdag történetéről adta ki az Alapítvány ezt a gazdagon illusztrált digitális kiadványt az NKA támogatásával (a kiadvány a fenti linkre kattintva olvasható).

 

 e10

Előadássorozat néptáncról, népszokásokról

Az Alapítvány 2015 őszén "Hej, regő, rejtem" címmel négy alkalomból álló előadássorozatot szervezett az Eötvös 10 Közösségi Házban, "Európai tánckultúra és nemzeti tánckultúrák - A Kárpát-medence népeinek tánckultúrája; régi réteg, új stílus", "Táncdialektusok: nyugati vagy dunai dialektusFarsangi népszokások, születés, keresztelő, befogadó rítusok", "Középső vagy tiszai dialektus - Tavasz, nyár, ősz szokásai, lakodalom" és "Keleti vagy erdélyi dialektus - Téli népszokások, temetés" címmel, Stoller Antal kuratóriumi elnök előadásában.